Category: Новини Comments: 0

Бебешките колики – симптоми и лечение с БиоАмика

Бебешките колики са често срещан проблем при новородените. Те се характеризират с безспирен плач, без конкретна видима причина. Много често родителите започват да се обвиняват, че те са причината за този плач и считат себе си за неспособни да се справят със ситуацията. Все пак бебешките колики нямат нищо общо с родителството и истинската причина за тези проблеми остава неизяснена. Любопитен факт, свързан с тези болки е, че това разстройство обикновено се случва при добре хранени и здрави бебета. Новородено, страдащо от колики се случва да плаче три или повече часове през деня, три или повече дни на седмица, продължаващи три или повече седмици, въпреки това, не се смятат за сериозен проблем, докато симптомите внезапно сами ще изчезнат, без специално лечение.

Обикновено зараждането на бебешките колики започва от три седмична възраст и започва да се усилва между шестата и осмата седмица. Обикновено стихват за около три месеца. Въпреки това, в някои случаи коликите траят около шест месеца. Въпреки, че не пречат на израстването и развитието на детето, те изнервят и безпокоят родителите, тъй като никой родител не би пренебрегнал плача на детето си.

Лечението на коликите не е определено, тъй като възможната причина все още не е ясна. Все пак могат да се разгледат много причини. Съществените причини включват недостатъчно развитата нервна система на бебето, проблеми, свързани с храносмилателната система и чревния тракт, наличието на излишен газ в коремчето, алергии към протеин и неправилно подбрани храни, приемани от кърмещата майка. Необходима е допълнителна грижа за бебето според симптомите и избухливия плач.

Коликите могат да се различат от други смущения с това, че се характеризират с необясним плач, който не може да бъде лесно успокоен. И други симптоми – като тези, че бебето изпъва крака, сгъва ги обратно към корема, лицето му почервенява, свива юмручета, има газове и проблеми с изхождането. Често срещано е това, че пика на коликите започва привечер, което е свързано с нарушения дневен прием на мелатонин. Основната причина, която причинява това заболяване е постоянно изследвана и възможните отговори свързват неблагоприятни условия по време на бременността, като тревоги по време на бременност, пушене на цигари и прием на лекарства.

Лечението на бебешките колики включва главно утешаване на бебето. Основно проверете дали бебето ви изпитва друг дискомфорт, като нужда от смяна на пелена или глад. Ако не това е проблема, тогава опитайте да успокоите бебето като го гушнете и се движите с него, докато обикаляте стаята. Може да го люлеете, да танцувате с него, докато го носите на ръце. Ако изпитвате неудобство да го носите на ръце, носете бебето в слинг или кенгуро. Слушането на т. нар. бяла музика и вибрации като например някои уреди са също често срещана практика за успокояване на плача.

В случай, че коликите се дължат на храносмилателен проблем, трябва да сложите бебето да легне по корем, за да изпусне газове. БиоАмика капки може да се дават, съгласно предписана рецепта, за да избегнете газове или храносмилателни проблеми. Ако бебето е хранено с адаптирани млека има лактозна или фруктозна непоносимост, опитайте с формула като основа на суроватка, базирани на соя или хипоалергенни формули. При кърмените бебета, майката трябва да е внимателна и да избягва пикантни храни и алергени като боб, чесън, броколи, зеле и кофеин, за да не причинява на бебето дискомфот.

Share this post


bg_BGBulgarian