Category: Новини Comments: 0

Витамин Д3 – факти и ползи

Постоянно се откриват нови предимства, които ни предоставят витамините от група Д. Те доказват, че са здравословни и подходящи за всекидневна употреба. Все още обаче, много хора не приемат достатъчно витамин Д, за да се убедят в неговите страхотни качества.

Витамин Д и здравите кости

Първото нещо, за което се сещате когато чуете витамин Д е ролята, която играе в поддържането на костната структура здрава. Витамин Д най-добре допринася за зъбното, костно и ставно здраве, като спомага за набавяне на калции към тялото. Калция е основния градивен елемент на скелета. Вашето тяло се нуждае от ежедневна доза витамин Д, за да бъде силно и здраво.

Проучванията показват, че хора, приемащи достатъчно витамин Д са по-малко предразположени към остеопороза и болка в ставите. Друго предимство на витамин Д за много хора е облекчение при артрит и болки в гърба. Ако страдате от тези често срещани заболявания, облекчението може да бъде толкова просто, колкото и лека промяна в ежедневието. Опитайте се към режима си да включите ежедневни разходки навън, яжте здравословна храна или приемайте витамин Д.

Други здравословни предимства на витамин Д

Според Националния институ по здраве, витамин Д е известен с това, че може да предпази от някои видове рак, като рак на простатата, дебелото черво, рак на гърдата или яйчниците. Свойството на витамин Д като инхибитор на туморната ангиогенеза изиграва важна роля тук. Което означава, че витамин Д пречи на тумора да формира нови кръвоносни съдове. Туморът се свива защото витамин Д буквално му пречи да получи храна.

Като помощник на имунната система, витамин Д също така е важен при превенцията от други видове автоимунни заболявания. При някои случаи на депресия, той е основна съставка при повишаване на тонуса и настроението. С други думи, витамин Д може да ви донесе усмивка през държдовния ден.

Как да приемата достатъчно витамин Д?

Витамин Д се произвежда в тялото. Все пак, за да може тялото да го произвежда, кожата трябва да бъде излагана на слънце. Често задаван въпрос е колко често трябва да излагаме кожата си на слънчевите лъчи. Отчетите са различни, много източници изказват мнение, че само десет минути дневно са достатъчни за тялото да набави необходимото му количество витамин Д.

Share this post


bg_BGBulgarian