Само през април при поръчка на два броя Биозин Кидс, Биозин таблетка, Биозин Мама, получавате подарък Рутазин

Category: Новини Comments: 0

Витамин D, децата, зимата и … Biozin Kids

Знаете ли, че са били необходими повече от 200 години, за да бъде доказана жизненоважната роля на витамин D, част от една от най-важните групи на хранителните микроелементи за човешкия организъм?

Витамин D е открит през 1782 г. и изолиран едва в началото на 1920 г., като днес, в началото на 21 век вече е известна не само неговата превантивна роля срещу рахитоподобни състояния, но и особено благоприятното му въздействие върху имунната и нервната система.

Наименованието Витамин D обединява малка група мастноразтворими витамини – D1, D2, D3, D4 и D5, които в природата се срещат рядко. От тях с лекарствено значение са само витамини D2 и D3.

Витамин D2 има растителен произход и се нарича ергокалциферол. Произхожда от веществото ергостерин, което е неактивна форма на витамин D и се среща в житните растения. Той не се произвежда в човека и трябва да бъде набавян задължително с храната.

Витамин D3 се нарича холекалциферол и като активен витамин се среща изключително в продуктите от животински произход, сред които се открояват рибните чернодробни масла, черният дроб, животинските мазнини, кравето масло и яйчният жълтък. Витамин D3 се синтезира в човешкия организъм (в кожата), като основен фактор за синтеза му са УВ-лъчите от слънцето. От съществено значение е интензивността и времетраенето на лъчението. Затова витамин D се нарича “слънчевия витамин”. Витамин D3 е истинския витамин D, защото това е едно и също вещество, което се произвежда в човешката кожа в отговор на излагането на слънце.

В състава на Biozin Kids на Биошилд е включен именно Витамин D3.

Действието на витамин D е от изключително значение за калциевата и фосфорна обмяна, тъй като регулира всмукването и транспорта на калция през чревните пътища, както и превръщането на органичния фосфор в подходяща за отлагането му в костите неорганична форма. Витамин D се активира в черния дроб и бъбреците като активиращите биохимични реакции са няколко. Той действа и двупосочно на калциевата обмяна в организма на човек. От една страна стимулира натрупването на калций в тъкани, кости черва в резултат на което се повишава съдържанието на калций в тези органи и тъкани, а от друга страна стимулира реабсорбацията на калция през бъбреците.

Когато имаме постъпил или новообразуван витамин D тялото го метаболизира в 2 различни субстанции:

 • калцидиол (25-хидроксивитамин D или 25 (OH) D) – прехормон, който се образува в черния дроб чрез ензими. Плазменият живот на калцидиола е доста дълъг – 15 – 20 дни
 • калцитриол (1,25-дихидроксивитамин D или 1,25 (OH) 2D3) в бъбреците. Това е активeн хормон с много кратък плазмeн живот – само няколко часа.

Всъщност, метаболизмът е много по-сложен и в оганизма се срещат повече от 30 междинни стероида и продукти от групата на витамин D.

Витамин D:

 • Регулира обмяната на калций и фосфор в организма. Той играе важна роля в процесите на усвояването им, както и в правилното им използване. Това спомага за запазване на здравината на костите и зъбите, и същевременно спира депозирането на калций в кръвоносните съдове, сърцето и бъбреците.
 • Повишава ефективността на имунната система срещу различни болестотворни микроорганизми. Оптималните количества на витамина в кръвта са сигурен гарант за по-малко настинки и грип, особено в есенно-зимния сезон.
 • Потиска развитието на автоимунни заболявания като диабет, ревматоиден артрит, лупус и множествена склероза.
 • Основен инхибитор при развитието на различни ракови заболявания.
 • “Насърчава” процесите на клетъчна диференциация.
 • Изключително мощен противовъзпалителен агент.
 • Спомага за регулиране нивото на кръвната захар в организма.
 • Оптималните количества оказват превантивна роля срещу развитието на диабет (тип 1 и 2), а същевремен-но панкреасът се нуждае от достатъчно количество витамин D, за да може да секретира инсулин.
 • Понижава кръвното налягане. Поддържането на адекватни нива на витамина в кръвта спомага за редуциране на риска от развитие на хипертония.
 • Подчертаните противовирусни и противовъзпалителни свойства на мастноразтворимия витамин го правят често включван елемент в състава на различни хранителни добавки. Недостигът на витамин D3 води и до тежки нарушения в дейността на дихателните органи при астматиците. Затова изследователите смятат, че този витамин може да се употребява за профилактика на различни респираторни заболявания, като вирусните инфекции например. Според японско изследване редовното добавяне на витамин D3 през зимния период понижава риска от заболяване от грип и астма с 42%.
 • Витамин D има сериозен потенциал в превантивната медицина. Смята се, че предотвратяването на неговия дефицит в детска и млада възраст и поддържане на оптимум през целия живот, подобряват значително състоянието и функцията на имунната, нервната и костната система, а недостигът се свързва с редица заболявания, най-често срещани от които са:
 • рахит при бебета и малки деца
 • различни алергични прояви, астма, автоимунни заболявания;
 • аутизъм, болест на Алцхаймер, болест на Паркинсон, деменция, депресия;
 • бъбречна недостатъчност, артрит;
 • рак на гърдата, дебелото черво и яйчниците;
 • хронична умора, простудни заболявания, както и различни бактериални и вирусни инфекции
 • непоносимост към глутен
 • остеопороза, остеомелация, мускулна слабост, болка, ревматоиден артрит, рахит, чести спортни травми;
 • хронична обструктивна белодробна болест, туберколоза;
 • хипертония;
 • диабет (тип 1 и 2), затлъстяване;
 • псориазис.

Под ръководството на д-р Робърт Хийни, учените от Creighton University в Небраска, провеждат наблюдения над активността на витамини D2 и D3 в 2 групи здрави хора в продължение на 12 седмици. Чрез използването на различни измервания е установено, че витамин D3 е от 56 до 87 % по-мощен от D2 при повишаване на калцидиол (25(ОН)D) и повече от три пъти по-силен за повишаване съдържанието на калциферол в мазнините. Затова е важно да се приема витамин D под формата на вит. D3, който е много по-ефективен от вит. D2.

Един от протеините, които се съдържат в коластрата е нормалния CG протеин, който всъщност се оказва, че е витамин D свързан протеин. Според много учени нормалния CG протеин е в основата на бъдещото лекарство срещу рак. Но за да е активен протеина трябва да е свързан с витамин D. Състава на Biozin kids осигурява оптимален ефект между витамин D и коластрата – в коластрата имаме CG протеин, а го активираме чрез добавянето на витамин D3, който го трансформира до n-CG Mef (или такъв, който активира макрофагите). За постигането на максимална ефективност в състава на течната формула е включен и микроелемента Цинк, който осигурява синтеза на имуноглобулини и образуването на аминокиселини, кофактор на вит. Д3. Той е необходим за нормалният растеж при децата.

Целта на формулата Biozin kids, съдържаща коластра, витамин D3, Цинк и инозитол е ефективно да подпомага и поддържа функцията на имунната система и растежа при децата.

Share this post