Category: Новини Comments: 0

Грипът „Мичиган“ атакува – как да се предпазим?

Новият вирусен щам „Мичиган“, който по симптоматика и усложнения се нарежда близко до пандемичния свински грип, се очаква да разболее десетки българи през идните зимни месеци. Пикът на заболяването, според специалистите, се очаква в края на януари и началото на февруари 2018.
Възрастните хора над 65 години, страдащите от диабет, както и тези с хронични или сърдечни заболявания – трябва да бъдат особено внимателни, тъй като този грип често води след себе си усложнения като бактериални инфекции и пневмонии.
Най-добрата профилактика, както и при всички останали вирусни заболявания, си остават ваксините и съпътстващите ги препарати за подсилване на имунитета. Лекарите съветват възможно най-много българи да се имунизират или да започнат приема на имуностимуланти още сега, за да намалят значително риска от боледуване и последвалите го усложнения . Дори от чисто финансова гледана точка – лечението на грипа излиза в пъти по-скъпо от ваксина или имуностимулант. По-горната калкулация разбива и абсурдния мит, че лекарите изтъкват ползите от ваксините и имуностимулантите с чисто комерсиална цел и в интерес на фармацевтичния бизнес.
Симптоматиката при вирусния щам „Мичиган“ се отличава с рязко влошаване на общото състояние на засегнатите, докато при обичайните за сезона риновируси и аденовируси – то има по-скоро постепенен характер. Високата температура и физическата отпадналост също са характерни, като те са съпроводени от мъчително главоболие и упорита суха кашлица.
При някой от по-горните симптоми, специалистите съветват, незабавно да посетим личния си лекар и в никакъв случай да не се надяваме, че ще успеем да изкараме вируса на крак. Самолечението и контакта с други хора трябва да бъдат избягвани на всяка цена, с оглед на нашето здраве и това на околните.

Share this post


bg_BGBulgarian