Category: Новини Comments: 0

Инозитола, използван в Биозин Кидс – предимства и ползи

Инозитол е част от витамин  Б комплекс. Той влияе на нервната система, спомага обмяната на вещества в тялото. Също така е необходим при правилното изграждане на клетъчните мембрани. Инозиол идва под формата на фитат. Фитатът – ензим, който се съдържа в растителните продукти и особено много в житните и бобовите култури. Инозитол може да бъде открит в ядки и зърна. Също така се намира в пшеница и пшенични трици, пъпеш и портокали. Сам по себе си не е витамин, както другите витамини, но неговото действие е същото като витамини от групата Б6 и Б12 и други.

Ползите от Инозитола

Инозитол заедно с хранителните вещества, които споменахме по-горе, работи за да се минимизира изграждането на мазнини в черния дроб. Заради това, инозитол често се използва, за да се предотвратят различни състояния и проблеми с черния дроб.

Също така инозитол се използва за намаляване на нивата на холестерола. В следствие на което тези, които са на диета с ниско съдържание на инозитол, са по-предразположени към проблеми с холестерола.

Всъщност няма много доказателства за това, но може да помогне на диабетици и хората с биполярни разстройства. Би могъл да помогне и при лечение на безпокойство и депресия. Най-малко, няма противопоказания за употребата му в тези случаи.

Други ползи на инозитола

Както вече обсъдихме, това хранително вещество често се използва при установена депресия; важна роля тук е да отбележим, че тя се дължи на това, че сератонин (основен мозъчен невротрансмитер, свързан с настроението) се нуждае от инозитол за правилно функциониране.

Инозитол присъства във всички клетки на тялото, където хранителните вещества играят важна роля при клетъчното разпространение и разделение, като и двете са жизненоважни функции, свързани със здравето.

Текущите проучвания напредват и показват, че това хранително вещество има противоракови свойства. Първоначалните резултати от редица проучвания изглежда са положителни, но въпреки това още време и изучаване са необходими, за да се разбере какво ще покажат изследванията.

Share this post


bg_BGBulgarian