Category: Новини Comments: 0

Какво представлява имунитета? Или защо се разболяваме?

Замисляли ли сте се някога за това защо се разболяваме? Или защо някои боледуват по-често, а други много по-рядко? И защо почти всички деца, попаднали в нова детска градина или училище се разболяват едно след друго?

Ако зададем тези въпроси на немедицинско лице, в най-добрия случай ще получим някакви неясни отговори за това, че всичко зависи от имунитета на човека и от това до каква степен е „кален” организма му. И принципно, той ще бъде прав, но на въпроса „Какво всъщност е имунитет?“ едва ли някой ще даде ясне отговор.

За много хора още от детството имунитетът се асоциира с някаква невидима броня, която зашитава нашето тяло от микроби и когато тази броня се пропука, ние се разболяваме. Но медицината има точна дефиниция на понятието имунен статус на организма. И така ето точното определение „Имунният статус на човека е набор от лабораторни показатели, характеризиращи количествената и функционалната активност на клетките на имунната система в даден момент”. Казано с по-прости думи, имунитетът е своеобразна комбинация от различни клетки в организма ни, които действат в своеобразна синергия, за да ни предпазват от различни въздайствия, външни (като инфекциите) и вътрешни (като рака например). И количеството и качеството на техния състав определят какъв е имунният ни статус, т.е. колко уязвими сме ние към болестите. Сега разбирате, че имунитетът не е абстракция, а контретно пониятие, който може да бъде определен с изследвания. Казано по-точно, можем да определим качеството и количеството на клетките в нашия организъм, отговарящи за имунитета като: левкоцити (които включват неутрофили, лимфоцити, базофили, моноцити, еозинофили) и протеини – имуноглобулини (A, E, G, M). А различни качествени и количествени изменения при всеки един от тях могат да доведат до имунна недостатъчност – състояние, характеризиращо се с липса на имунитет.

Но ако трябва да говорим за имунитета практически, ето как да познаете по вторични признаци, че организма има проблеми с имунитета:

  • чести и/или продължителни инфекции, най-често това се УНГ и респираторни заболявания при деца и възрастни;
  • повтаряща се или слабо податлива на лечение кандидоза на кожата и лигавиците;
  • постоянни инфекции на стомашно-чревния тракт;
  • скрити инфекции и ниска температура без очевидни причини за това.

Ако забележите някой от посочените признаци, помислете за имуностимулант. Биошилд предлага широка гама от имуностимуланти за деца и възрастни. Можете да изберете най-подходящия за вас и вашето дете от гама Биозин.

 

Share this post


bg_BGBulgarian