fbpx

Как да забавим възрастовите промени в паметта, зрението и слуха?

октомври 28, 2020
Avatar for БИОШИЛДБИОШИЛД

Физиологични възрастови нарушения на паметта са известни още, като леки нарушения на паметта с течение на възрастта или намаляване на паметта с годините.Основните прояви включват: забравяне на имената на хора при скорошни запознанства, забравяне на местата на предметите където са оставени – чантата или портфейла, понякога трудности за спомняне на някои думи по време на разговор.Физиологичните възрастови нарушения на паметта се среща при много хора след 50 годишна възраст. След като хората започнат да остаряват е напълно нормално да имат проблеми със запомнянето на нови имена на хората, с които не контактуват често или са се запознали случайно или къде са оставили някои вещи. С течение на възрастта намаляват както физическите, така и умствените способности на индивида. Забравянето възниква, защото мозъкът започва да губи нервни клетки след 20 годишна възраст и те не се възстановяват. Около 40% от хората на възраст над 65 години имат възрастови нарушения на паметта. Всяка година 1% от хората с физиологични възрастови нарушения на паметта развиват оглупяване (деменция). Тези нормални промени водят до затруднения със заучаването и запаметяването на нова информация. За да запазите Вашата памет остра е необходимо да се храните здравословно и пълноценно, да сте физически активни, да осигурите упражнения за мозъка си като решаване на кръстословици или нови хобита, да ограничите максимално нивото на стреса, да не пушите, да избягвате употребата на алкохол  и  да приемате  хранителни добавки.

Кога да посетим лекар?

Потърсете незабавна медицинска помощ, ако имате симптоми на мозъчен инсулт като:

внезапно объркване; затруднен говор; внезапно изтръпване или слабост в лицето, ръка или крак, особено от едната половина на тялото; внезапно нарушено зрение; внезапен световъртеж, загуба на равновесие или проблеми с походката; внезапно и силно главоболие.

Промени в слуха и зрението

Добре известно е, че с възрастта се увеличава и вероятността за намаляване на слуха и се понижава толерантността към интензивен шум. Отстраняването на наднормения или интензивен шум е важно за всички работещи, но особено важно за застаряващите. Установено е, че при лицата над 50-годишна възраст, без увреждане на слуха намалява различителната способност към високо-честотни звуци. Те могат да имат затруднения в комуникацията, по-трудно да разбират разговор и/ или инструкции във връзка с изпълняваната работа, по-трудно да определят източника на звука. Това е от особено значение, когато се използват звукови сигнали за осигуряване безопасността при работа или извършване на трудовата дейност.

Над 90% от възрастните хора имат и придружаващ шум в ушите, който сериозно нарушава психическия им комфорт и съня. Последният е особено изразен в тиха среда и вечер след лягане за сън.

Зрението също се влошава с възрастта, от една страна обичайните промени, като старческо далекогледство (пресбиопия), а от друга свързани с възрастта промени в макулата, стъкловидното тяло, глаукома, катаракта. Като резултат при застаряващите намалява зрителната острота, наблюдава се понижена способност за акомодация към предмети с близко отстояние, намалена разграничителна способност за цветове, стереоскопична зрителна острота и промени в зрителното поле. Голяма част от пациентите имат  синдром на сухото око свързан с намалено количество и качесто на сълзите.

Възрастовите промени в сензорните органи могат да влошат качеството на живота , а от друга да повишат риска от инциденти и трудови злополуки, което изиска да се вземат допълнителни мерки за обезопасяване на труда.

Как да подобрим и забавим възрастовите промени в паметта, зрението и слуха?

В основата на избора на средство повлияващо паметта, зрението и слуха е неговата висока ефективност при продължителна употреба, добра поносимост без странични ефекти и удобен дневен прием. С оглед на факта, че пациентите имащи нужда от подпомагане на тези функции имат и редица други заболявания, все повече се налага мнението избора да бъде повече към естествените съставки (хранителни добавки). Цитизин е хранителна добавка/функционална храна/ съдържаща цитиколин. Последният подобрява мозъчното кръвообращение и това на окото и ухото, което осигурява лечебен и профилактичен ефект на забавяне на процесите на стареене на мозъка, зрението и слуха. Продължителната употреба на Цитизин подобрява паметта, зрението и слуха, повлиява шума в ушите и нарушението в равновесието. 

Ако желаете максимално дълго да запазите и подобрите паметта, зрението и слуха, да повлияете шума в ушите и световъртежа без странични ефекти и съобразяване с другите лекарства, които приемате препарата ЦИТИЗИН е вашия избор.

Прилага се по 1 таблетка дневно след храна за 3 месеца.

Статията подготвиха:

Доц. д-р Асен Куцаров д.м  специалист УНГ , МУ-Варна

Д-р Йордан Йорданов д.м  специалист очни болести , Варна

Leave a comment