Category: Новини Comments: 0

Медикаменти против колики и ефективността им

Капки за колики – Активната съставка при капките против колики е симетокона. Това, което прави той е, че помага на бебето да освободи газа, задържан в коремчето му. Със симетикон, малки мехурчета пяна се събират, за да образуват по-големи балончета. Това улеснява бебето да се оригне. Едно нещо трябва да се отбележи, а именно че симетикона помага да се освободи въздуха в корема, но не и в червата. Както може да се уверите, вие използвате това лекарство, защото мислите, че бебето ви поглъща въздух докато се храни. Това може да е вярно, но може и да не е. Ако смятате, че това е проблема, ето някои методи, които може да използвате, за да намалите въздуха, поглъщан от бебето при хранене: сменете бибероната на бутилката с такава, каквато изпуска по-малко течност и хранете бебето в изправен поза. Въпреки всичко, симетикона е сравнително безвреден без почти никакви странични ефекти, ефикасността му обаче също е под въпрос. Но не всяко бебе се повлиява от такъв вид лекарство.

Вода против колики – основата й съдържа билки и стерилна вода. Стандартните билки, които се използват са коча билка, ким, джинджифил, лайка, копър и мента. Тези билки помагат на бебето, като успокояват цялата му храносмилателна система. Билковата вода е била предпочитана сред майките през много години. Тези, които я използват, считат, че бебето има стомашен дискомфорт и това причинява коликите. Когато купувате такава вода, вие трябва да обърнате внимание на съставките. Уверете се, че няма алкохол, сода бикарбонат, изкуствени подсладители, аромати и цветове. Етеричните масла и билкови екстракти трябва да са произведени съгласно СЗО стандарти. Ако не са подходящо разредени, може да се окажат болезнени за детето. Също както и при капките против колики, ефективността на билковата вода зависи от това, как бебето ще реагира на тях. Някои родители я наричат „вълшебна вода“, други я смятат за безполезна. Други казват, че билковата вода върши работа за родители, защото съдържа алкохол. Сега когато повечето са без алкохол, нямат същия ефект. Може да е известно предизвикателство да давате от водата на новороденото с лъжичка. Най-добрия вариант е да му дадете капки.  В крайна сметка въпроса дали водата против колики е ефикасна или не, все още подлежи на дискусия.

Ако отидете на доктор и се надявате да ви предпише изпитано лекарство срещу колики, може да се разочаровате. Има много анти-спазмични и успокоителни, които могат да се предпишат, но не са подходящи за вашето бебе. Повечето доктори ще ви посъветват други методи, за да решите проблема с коликите.

В медицинските среди все още няма точно обяснение на причината за коликите. Като такава, няма магическо лекарство срещу колики, което да е еднакво подходящо за всяко бебе, страдащо от колики. Сред родителите, най-често срещано мнение е, че коликите се появяват заради прекомерно количество газ в бебешкото коремче. Ако обърнете внимание на лекарствата срещу колики, посочени горе, те се отнасят към успокояване на корема на бебето от натрупания газ. Но коликите не всеки път се причиняват заради стомашен дискомфорт. Следователно, използването на лекарства не всеки път помага. То също зависи от това как бебето ще реагира на подобен тип лекарства.

Има много начини да се справите с коликите. Често откриването на подходящо лекарство, изисква да опитате различни решения. Ако решите да използвате някои лекарства или естествени методи, уверете се, че сте го обсъдили с педиатъра преди това.

Share this post


bg_BGBulgarian