Category: Новини Comments: 0

Разпознаване на бебе, имащо колики

Едно от многото неща, от които родителите се страхуват е безспирния бебешки плач, особено когато се опитват да го успокоят, но опитите се оказват без успех.  Такова бебе плаче много силно и видимо показва признаци на болка. Лицето му почервенява, то започва да свива крачета към коремчето и да ги разпъва надолу. Разбирането на  това, от какво се нуждае вашето бебе, със сигурност ще помогне в този случай. Но разграничавайки пристъпите на плач и състоянието, познато като колики са две различни ситуации сами по себе си.  Последното е обект на обсъждане в тази статия и всеки родител трябва да се поинтересува.

Няма обяснение на това какво точно означават колики и тяхната причина, въпреки това има много спекулации относно източника им. Често се говори, че родителската неадекватност е виновна, но все пак това са повече митове отколкото факти, тъй като коликите по-често се срещат при второто дете, отколкото при първото. Последни проучвания предполагат, че е типично за едно бебе, което има колики, да показва симптоми на стомашна болка. Много бебета показват сигнали като натрупан газ, все пак газа не е единствения виновник тук и експертите са съгласни, че има нещо допълнително, което е причина за коликите, но все още не са изяснили каква би могла да бъде.

Въпреки че няма доказателства, които да покажат какво всъщност причинява колики при бебетата, сега ние осъзнаваме колко обикновено започват или свършват те. Също така се разпознават повечето от симптомите, за да помогнат на родителите да разграничат бебета с  колики от такива, които просто се нуждаят от внимание, гладни са или са просто уморени. Бебе, страдащо от коли обикновено плаче през следобедните часове или ранната вечер. Тези епизодични пристъпи на плач обикновено приключват до вечерните часове, когато бебето заспи от изтощение. Допълнително към това, коликите основно се случват когато бебето е на две или три седмици, като най-лошата фаза утихва между 12 и 16 седмица. Разбира се, това е средно аритметично време и ще има бебета, които започват да показват признаци по-късно, както и да ги превъзмогват по-късно от горепосоченото.

Ако имате подозрения, че вашето бебе дава признаци, че има колики, разумно би било да го заведете да го види неговия педиатър възможно най-скоро. Той може да ви посъветва какво да предприемете за в бъдеще и ще ви научи как да познавате подобно състояние. Просто запомнете, че няма познат лек срещу колики, въпреки това е разумно да изключите други възможни причини за това поведение, като гастрит или възможни алергии. Ако докторът не намери нещо нередно, случващо се на бебето ви и заключи, че е здраво, е твърде вероятно то да има колики.

Веднъж след като е потвърдено от педиатър, че бебето ви има колики, има допълнителни лекарства и предложения, които може да опитате, въпреки че ще трябва да имате едно на ум, че коликите не са лечимо състояние и ще изчезнат от само себе си след известно време. Лекарства без рецепта като капки симетикон имат тенденция да вършат добра работа при всеки възникнал проблем с газовете, който има вашето бебе. Има също и няколко билкови лекарства, които също могат да окажат добро действие. Като допълнение към лекарствата без рецепта, опитайте да сложите бебето в колата и да го повозите в квартала, защото някои родители от личен опит могат да потвърдят, че това върши добра работа. Другото, което може да опитате е да пуснете прахосмукачката да работи известно време, за да видите дали това би го успокоило. Като цяло, коликите са просто състояние, което рано или късно отшумява и напълно изчезва. Точно както един ден са се появили, сякаш от нищото, така и ще изчезнат, без да сте направили нещо по-различно. Запомнете, че е необходимо да запазите бебето си спокойно, както и вие да запазите самообладание, докато преминавате през този период.

Share this post


bg_BGBulgarian