Category: Новини Comments: 0

Сиропи за кашлица – да даваме, или не на децата си?

През сезона на вирусите, много майки предпочитат да не посещават педиатър в случай, че детето им има обикновена настинка и в много случаи самоназначават лечение. Съществуват и хора, които казват, че лекарствата не действат, дори напротив – те задържат настинката по-дълго, влошават още повече състоянието на болния. Общо казано, вредят повече, отколкото да помагат.

Хубаво е да наблегнем на това, че сиропите за кашлица не трябва да се приемат при най-безобидната настинка и трябва да се избират много внимателно.

Кашлицата защитава въздушните канали от дразнители и тъмни секрети, произвеждащи се в тях.  Много от нас кашлят по един-два пъти на ден, за да изчистят дихателните пътища от заобикалящата ни среда. При наличие на прекомерно дразнение (като алергия или възпаление като астма) или получила се инфекция, кашлицата започва да ни притеснява. Ще започне да се намесва в съня ни или докато тренираме и ще започне да ни плаши, особено ако е придружена със зaмаяност, задух или болки в гръдния кош.

Кашлицата обикновено се определя като суха или влажна. Сухата кашлица означава възпаление. Ако кашлицата е придружена със слуз, дразнене и храчки, се нарича продуктивна кашлица. Ако има инфекция, храчката е със зеленикав цвят, сивкава или дори кафява. В случай на алергия или вирусна инфекция, тя може да бъде прозрачна или бяла. При по-сериозни състояния, храчката може да бъде примесена с кръв.

Медицинско лечение на болни деца

Настинката и грипа не могат да бъдат лекувани с антибиотици, защото на са причинени от бактерия, а от вирус. Някои лекарства, предлагани без рецепта могат бързо се справят с тези симптоми. Но по-разумно е да изберете медикаменти, които са специално произведени за възрастта на вашето дете. Ако не сте сигурни, посъветвайте се с лекар или фармацевт.

Ако детето ви е бебе или подрастващо, парацетамол и ибупрофен съдържащи лекарства, специално предназначени за бебета и деца, ще облекчат болката и намалят температурата.

Ако детето е между три месеца и шест години, сиропи съдържащи лактоферин и коластра например биха били най-подходящи за тази възраст.

Share this post


bg_BGBulgarian