Category: News Comments: 0

Efficacy and tolerability study of oral lactoferrin for mild to moderate (acne vulgaris)

Mueller EA1, Trapp S, Frentzel A, Кирх W, Brantl V

Purpose of the study

Lactoferrin is an iron-binding glycoprotein of about 80 kilodaltons, belonging to the transferrin family, with known bacteriostatic and bactericidal properties. The aim of the present study was to investigate the efficacy and tolerability of lactoferrin as a dietary supplement in patients with mild to moderate facial acne vulgaris.

Метод на проучването

В отворено проучване вземат участие 43 юноши и млади хора, които 2 пъти дневно в продължение на 2 седмици приемат лактоферин пер ос. В резултат се получава подобрение на лезиите по брой в сравнение с началото. Поносимостта се оценява въз основа на нежеланите честоти по честота на събития.

Results

39 пациенти, на възраст 17.5 ± 3.8 години, завършват проучването по протокол. В края на проучването (седмица 8), средното понижение на възпалителните лезии е с 20,2% (-2.2 ± 7.0, р = 0.054), на невъзпалителни лезии – 23,5% (-6.2 ± 9.8, р

Conclusion

Въпреки ограниченията, свързани с неконтролираното отворено проучване, резултатите от това проучване показват, че приемът на лактоферин при леко до умерено изразено acne vulgarisсе понася добре и може да доведе до цялостно подобрение на броя на лезиитепри по-голямата част от засегнатите юноши и млади хора, прилаган като хранителна добавка на два пъти дневно ( 2 х 100мг ).

Приемът на Lactoferrin подобрява акне чрез намаляване на общите лезии и съдържанието на себум при млади възрастни с умерено акне, докладват изследователи в списание Nutrition.

Акнето е възпалително състояние на кожата, което засяга по-голямата част от населението в определен период от живота на човек. Комедоните могат да бъдат отворени или затворени, възпалителни или невъзпалителни. Propionibacterium acne (P.acne)е бактерия, която обикновено се намира в кожата и играе роля в патогенезата на акнето чрез секретиране на про-възпалителни странични продукти, което води до по-големи възпалителни лезии. През последните години редица проучвания са открили връзка между диета и появата на акне. Loren Cordain, PhD е установил, че диета с нисък гликемичен индекс подобрява симптомите на акне.

Други проучвания са установили, че допълването на диетата с Омега-3 полиненаситени мазнини (напр., ленено семе, рибено масло) намалява възпалителните лезии на акнето чрез насърчаване на развитието на противовъзпалителни съединения. Пробиотици като Lactobacillus Bulgaricus и ацидофилус, които инхибират про-възпалителни съединения също така подобряват състоянието на акне.

При прием на лактоферин също така е доказано, че намалява възпалението на кожата. Това се дължи на широката антибактериална и противовъзпалителна активност на лактоферина. Лактоферинът е протеин, открит във високи концентрации в екзокринните секрети- слюнка, сълзите, носен секрет, бронхиален слуз, стомашно-чревни течности и бронхиален слуз. Лактоферинът се намира в първото майчино мляко (коластра ), предоставяйки антибактериална активност при кърмачета.

Чрез своите железни-свързващи свойства, лактоферин лишава P.acneот елемент, необходими за неговия растеж.

За да се разбере по-добре връзката между лактоферин и акне в катедрата по дерматология в Kyung Hee Medical Center в Сеул 36 млади мъже и жени с леко до умерено акневземат участие в проучване.

По време на 12-седмично проучване, половината от групата приемат ферментирано мляко с 200 мг лактоферин дневно, а контролната група – само ферментирало мляко (пробиотици) всеки ден.

Статусът на лезиите от акне е оценен предварително и на всеки месец след започване на проучването. В началото и след 12 седмици, състоянието на кожата се оценява чрез количество на хидратацията, себум, рН и липидите на кожната повърхност.

В заключение на проучването, участниците в групата, приемала лактоферин показват значително подобрение на акнето. Възпалителният брой лезии е намалял с 38.6%; общият брой на лезията е намалял с 23.1%, а степента на акне е намалял с 20.3% в групата, приемала лактоферин, в сравнение с плацебо групата.

Дерматологичното подобряване на акнето в глупата приемала лактоферин също се придружава и със значително намаляване на себум съдържанието, което се свръхпродуцира при акне. Съдържание на себум в групата приемала лактофериннамалява с 31.1% в сравнение с плацебо.

Количеството на липиди на общата повърхност на кожата намалява и в двете групи. Два вида липиди намаляват в групата приемала лактоферин; но само един вид намалява в контролната група. Намаляването на този допълнителен липид в групата приемала лактоферин е свързано с понижение на съдържанието в серума, броя на лезиите от акне, както и самото качество и статус на акнето. ( Лактоферинът упражнява своята дейност чрез потискане на окислението на сквален- squalene – съставна част на кожните липиди. В предишни изследвания липидите намиращи се върху повърхността на кожата,както и от отворени и затворени комедони в пациенти с акне са анализирани. Доказано е, че именно тези липиди са обогатени в полярни липиди в сравнение с изследваните липиди от кожната повърхност от лица без акне. В отворените и затворени комедони, тези полярни липиди могат да се получат главно от окисляването на сквален. Именно поради тази причина се предполага, че окислението на сквален има връзка между комедоногенезата и бактериална колонизация, която играе и важна роля в патогенезата на акнето. В изследване с 10 здрави доброволци бе демонстрирано, че локалното приложение на лактоферин е в състояние да предотврати кожната липидна пероксидация, като е измерено съотношението сквален: скваленхидропероксидаза (непубликувани резултати))

Изследователите заключават, че по-голямата ефикасност на лактоферин над пробиотици могат да бъдат свързани с по-голямата способност на лактоферин да намали съдържанието на липиди по кожната повърхност и съдържание на себум, като по този начин намалява запушените пори и възпаление, свързани с бактериите P.acne.

http://www.vitamedica.com/lactoferrin-supplementation-significantly-improves-acne/

*Счита се, че приемът на лактоферин намалява лезиите от акне и състоянието на кожата, чрез механизми като нарушаване на клетъчната мембрана, инхибиране образуването на биофилм и способността на лактоферина да се свързва с желязо.

Share this post


en_USEnglish